Rust

Wat is rust? De tuin lijkt uit te rusten in de winter. Het blad is gevallen op wat uitzonderingen na. Er is weinig daglicht, dat bevordert het groene niet. Bij witlof willen we dat. Hier in de tuin bloeien sneeuwklokjes, die houden kennelijk wel van het weinige licht en dat het minder koud is vermoedelijk.

Beren doen een winterslaap en vallen dan kilo’s af. Er zijn mensen die graag een beetje beer zouden willen zijn, rust om het lijf z’n proporties terug te laten vinden. Kippen gaan op stok als het donker wordt. Soms denk ik zelf grote verwantschap met kippen te hebben, niet zozeer het kakelen als wel het naar bed willen als het donker wordt.

Wat gebeurt er in rust? Baby’s groeien tijdens de slaap, planten mag je niet in het donker verplanten of in de winter willen stekken. Bollen wachten onder de grond tot het tijd is, planten en bomen wachten ook op het juiste moment om blad krijgen. En mensen? Iedereen heeft zijn eigen ritme van rust en beweging…