Karel en de haan

Door de tuin scharrelen bedrijvige kippetjes en een haan. Hun beweging is schokkerig, de kop vooruit, op zoek om hier en daar wat op te pikken. De haan stapt trots in het rond en houdt de omgeving scherp in de gaten met zijn opgeheven kop.

 

Later op de dag sta ik oog in oog met het borstbeeld van Karel de Grote in Aken.

Hij is nog jong: een fier hoofd, open ogen en een kort baardje. Het gekroonde hoofd rust op een brede schouderpartij, de kin wat opgeheven, veel goud en blauw.

Dit souvereine hoofd zegt genoeg, net als de houding van de haan…

Rustende Zichters

Op de expositie Avant-Garde in Groningen hangt een schilderij van Johan Dijkstra met de titel Rustende Zichters. Een groot kleurrijk doek met op de voorgrond vier mannen. Achter op het veld zijn vrouwen aan het werk. Wat mij opvalt zijn de twee vrouwen die voorover gebogen het afgesneden gewas bundelen.

De beroepsdeformatie heeft me te pakken. Kijk hoe verschillend die twee vrouwen vooroverbuigen! De beweeglijkheid in de heupgewrichten, mogelijk ook de lengte van hun bovenbenen en van hun wervelkolom, misschien wat extra strekking van de romp om zoveel mogelijk bijelkaar te willen rapen… het kan er allemaal mee te maken hebben.

Een schilder bedenkt dat niet. Een schilder heeft wel oog voor de contouren en geeft dat weer. Hoe dan ook, het is een mooi schilderij om naar te kijken en je gedachten te laten gaan. Het zou wel eens een bloedhete dag geweest kunnen zijn…

Zie ook het blog van 14 maart 2018 met de titel buigen en gebogen.

Avant-Garde in Groningen

Gister is de grote expositie ‘Avant-Garde in Groningen De Ploeg 1918-1928’ geopend. Het is een expositie waar je vrolijk van wordt. 

De kunstenaarsvereniging De Ploeg kreeg zijn symbolische naam om – net als op het land – de boel om te ploegen voor iets nieuws. En dat kwam er! 

Het is de moeite waard om te kijken en te zien wat de drijfveer geweest is om niet klakkeloos de traditie of het protocol te volgen, maar om te experimenteren met iets nieuws, iets anders, iets wat nog onbekend is. Dat gaat op voor alles! Ga naar het Groninger Museum om inspiratie op te doen…

Privacyverklaring

We worden bestookt met mededelingen over privacy, de AVG. Ik ontkom er niet aan:’Wat eten we vandaag?  Een AVG-tje?’* Zo helder als dat is, zo duizelt het veel mensen wat allemaal wel en wat niet de bedoeling is van deze nieuwe Europese wet. 

Er zijn mensen die zich voor dit blog aangemeld hebben om een melding te ontvangen bij een nieuw stukje. Meer dan dat gebeurt er niet met die aanmelding en dat is het dan. De praktijk functioneert nog in oude stijl: geen elektronisch patiëntendossier en alle contacten verder in overleg. Geen camera’s. Dossiers  achter slot opgeborgen. 

Twee vette stadsduiven vliegen hier sinds een paar dagen rond en zitten te koeren op de daken. Het is mei en in mei leggen alle vogels een ei… Zouden ze hier in de buurt een plek zoeken voor een nest? Vroeger waren duiven belangrijk voor het overbrengen van boodschappen en berichten. Ik jaag ze weg… leve de AVG!

*aardappelen, vlees en groente.

High Society

In het Rijksmuseum zien Rembrandt’s portretten van Marten en Oopjen er fris en stralend uit. Rondom dit kostbare echtpaar hangt nu een hele verzameling portretten ten voeten uit. De naamgeving van deze expositie is terecht: High Society!

Het valt op hoe flamboyant mannen gekleed zijn: maillots, pofbroeken, goudkleurige en ook andere glanzende zijden stoffen, kant en nog veel meer. Ook de dames hebben veel om het lijf wat gezien mag worden. Opvallend is die ene man, die zich als een naakte Hercules (wel met kuise bedekking van het kruis) laat schilderen. In vroeger tijden waren honden en hondjes ook al geliefd, gezien het feit dat ze hier en daar erbij staan op het levende portret.

Mode is aan tijd onderhevig, dat is wel duidelijk. De pose waarin men zich laat afbeelden is er minder gevoelig voor…