Kimono, Breitner en het verre oosten

Het meisje in kimono (zie blog vorige week) is niet consequent met het sluiten van de kimono: links over rechts en rechts over links. Of is het Breitner geweest, die haar zo posteerde dat de stof optimaal te schilderen was?

In Japan maakt het niet uit of het een man of een vrouw is, het sluiten van een kimono gaat van links over rechts. Met je rechterhand strijk je de plooien glad tegen je lijf en dan links erover heen. Bij een overledene doet men het juist andersom. Geen verschil tussen mannen en vrouwen, maar wel tussen leven en dood.

kimono kopieklein

Wij zijn gewend dat vrouwen hun kleding rechts over links sluiten, met knoopjes op het linker pand genaaid, de knoopsgaten in het rechter pand. Mannensluitingen zijn net andersom. Ik las dat het gebruik van knopen uit Azië komt en in de 13e eeuw door de kruisvaarders is meegekomen naar Europa. Binnen de aristocratie hadden vrouwen destijds kleedsters (dat moest wel met die lastige kledij en korsetten…). Is dan links over rechts makkelijker wanneer je iemand aankleedt? Er zijn verschillende theorieën waarom we nu een mannen- en een vrouwenmanier van sluiten hebben…

Reacties

  1. Marjo schreef:

    Wat een leuk verhaal met een bijzondere ontknoping!

Comments are closed.