Core stability

Op youtube zijn filmpjes te zien met specifieke trainingen voor core stability. Strakke lijven, strakke pakken, stoere mensen… dreunen, in vieren geteld ter ondersteuning.

Core wordt vertaald met: kern, pit, hart, het binnenste en het klokhuis van een appel.
Daarom zou ik core stability willen vertalen met: ‘Dat, waar het om draait’. Het gaat veel verder dan voldoende kracht hebben om je staande te houden.

core 001afbeelding klein

Kijk naar kleine kinderen, die vanaf een maand of drie, zich actief met hun omgeving uiteen gaan zetten. Ze gaan het hoofd optillen, draaien, kruipen, gaan zitten, knielen, zich ophijsen, allemaal voorbereidende fasen in de ontwikkeling van hun motoriek om uiteindelijk zelfstandig te kunnen staan en gaan. Ze maken er hun eigen geluid bij!

Strekken en draaien van top tot teen: het zijn de meest basale bewegingen, die we ongemerkt over het hoofd gaan zien. Core stability, het klokhuis van het menselijk lichaam kunnen koesteren en de ruimte geven is een kunst, je leven lang!