Slow…quick, quick, slow…slow

Mijn oog viel op een artikel in de krant dat de nieuwste trend ‘slow coffee’ is. Koffiezetten met een filter, wachten tot het langzaam doorgedruppeld is en tijd nemen om te proeven. Ik kreeg ooit mee: ‘Koffiepauze’s moet je plannen, dan geniet je van de koffie. Niet tussendoor even een slok koffie nemen, daar wordt een mens onrustig van.’
Filterkoffie heeft meer smaak, al schijnt het dat mensen, die espresso’s gewend zijn, filterkoffie als slap ervaren. Dat komt – las ik – omdat de koffie lichter gebrand wordt, maar daarmee blijven er veel meer nuances in de specifieke smaak behouden. De donkere branding geeft mocca en chocoladearoma’s die in espressokoffie gewaardeerd worden. 
De ware koffiekenner praat op dezelfde manier over koffie als een wijnliefhebber over wijn. (Meer koffie en nog meer en over koffie&thee)

Als ‘slow coffee’ de trend is, dan introduceer ik hierbij nog een nieuwe trend: ‘slow movement’!
Hart en longen, altijd opgejut door conditietraining, cardiotraining, fitness, steps, joggen of even doorfietsen om nog net dat stoplicht te kunnen halen, zijn hot. Geef ook eens aandacht aan het skelet: hoe zitten we in elkaar, waar scharnieren de gewrichten? Gebruik je je spieren wel zoals ze bedoeld zijn? Ik noem maar wat: gebruik je je schouderspieren om je rechtop te houden? Dan zouden ze vast anders genoemd worden, ik denk aan ‘rechtophouders’ of iets dergelijks. Spieren van de schoudergordel worden wel hulp-ademhalingsspieren genoemd. Hulp, want die spiergroepen rond de schouders zijn sociaal, zij nemen  het werk van andere spiergroepen er gemakkelijk even bij, zonder dat we ons dat soms ook realiseren. Toch helpt de taal: schoudersspieren zijn er primair vóór de schouders. Schouders vormen de verbinding van de romp met armen. Armen die de ruimte om ons heen verkennen met handen, die kunnen aanpakken, handelen en hanteren. Kortom: stevigheid en luchtigheid zijn op hetzelfde moment aan de orde! Iedereen weet het: hard knijpen (aanspannen) is veel makkelijker dan actief niet-doen (loslaten). Het gaat om de kunst van het richten van je krachten.

De dagelijkse training van dansers bestaat voor een groot gedeelte uit langzame bewegingen van het lijf als één geheel. Ook daarvan krijgen mensen het warm! Aandacht, rustig opbouwen van soms ingewikkelde bewegingen en van het tempo. Dansers maken een beweging helemaal af. Kijk maar hoe zij een been strekken tot in de puntjes van hun tenen en tegelijk een armbeweging uitvoeren tot in de vingertoppen, terwijl de romp ook actief betrokken blijft. Het aandachtige bewegen wordt begeleid door een pianist, die zijn spel aanpast aan de bewegingsopdrachten. De meeste mensen staan er niet bij stil dat deze aandachtige dagelijkse training de basis is van super-dynamische dansvoorstellingen.