Zittende Hermes

Hermes staat bovenop de Korenbeurs in Groningen en hij is er in vliegende vaart op de theekoepel naast de Herebrug. (zie weblog juni 2010)
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de Brugstraat heeft nog tot het eind van dit jaar een deel van de middeleeuwse panden voor het Tabaksmuseum gereserveerd. In een klein kamertje met vitrines met pijpen en tabaksattributen, ging mijn blik om hoog: Hermes! (Mercurius werd hij door de Romeinen genoemd)

Een zittende Hermes, maar waar zit hij op? Goden hebben kennelijk geen echte stoel nodig. Hij lijkt te poseren in een specifieke houding zoals je op oude schilderijen ook wel ziet: quasi nonchalant in een gekruiste houding. (rechterschouder en linkerheup zijn naar voren gedraaid, door het laten zien van de mercuriusstaf en de naar voren uitgestoken knie wordt die diagonaal geaccentueerd). Of zit hij ongemakkelijk met die linkerschouder omhoog? Ga zelf een tijdje zo zitten, dat voelt niet prettig met die opgedrukte schouder. Wat zit er in die korf? Zet hij zich met zijn benen af om steviger met zijn linkerarm zijn buit achterover te drukken en suggereert hij wat anders waar hij de kijker van afleidt door de mercuriusstaf zo duidelijk te laten zien? Toch geen gekruiste houding maar eenzijdig de linkerkant wegdrukken met zijn rechter lichaamshelft? Of komen deze gedachten op door hoe dit relief gemaakt is? Moeten we er helemaal niets bij denken behalve dat Hermes erbij hoort?
Leuk om het niet te weten en royaal te kunnen fantaseren wat de achtergrond en betekenis van deze afbeelding zou zijn…