Paarden in galop

Vandaag zie ik een paard afgebeeld met twee benen naar voren en twee naar achter. Geen enkel paard doet dit in werkelijkheid. Het is een bekende manier in de beeldende kunst om snelheid te laten zien. (zie blog van 5 mei 2012).

Kees van Dongen schildert een acrobate op een paard. Al zal een circuspaard in de piste niet snel galopperen, toch zie je hoe het danseresje zich staande houdt op een paard dat duidelijk niet in stap of draf voorwaarts gaat.

Op de terugweg van het Singer Museum in Laren rijdt een auto ons voorbij. Op de achterklep zie ik het logo: een mustang. Dat wilde paard uit West-Amerika oogt zwevend, zó snel dat geen enkel been de grond meer raakt. Zo snel verdwijnt de Mustang ook uit zicht, voortgalopperend in een wereld waar geen maximumsnelheden bestaan.