Zomerse vertraging

Het herlezen van oude Maigret boekjes (Zwarte Beertjes) is bijzondere ervaring. De vertraging in de verhalen en de nauwkeurige beschrijving van de plekken in Parijs waar de commissaris zich bevindt, passen in de laatste week van verstilling hier in Groningen, voordat de hectiek van de KEI-week en Noorderzon weer in alle hevigheid over ons heen komen.

Commissaris Maigret lijkt zich nooit te haasten, hij verplaatst zich bedaard te voet, neemt soms de m├ętro of stapt op de bus. Toen hadden sommige bussen nog een open achterbalkon, heel prettig voor de pijprokende Maigret. Er wordt veel en smakelijk gegeten en gedronken. 

Je waant je in een Parijs van vroeger. Dat is heerlijk en daarom neem je graag voor lief dat er niets klopt van de ontspannen manier waarop de verschillende moorden worden opgelost.