Onrust in het Noorderplantsoen

Eigenlijk horen ze thuis in Egypte. Daar waren nijlganzen van oudsher heilige vogels die al 4000 jaar geleden op muurschilderingen werden afgebeeld. Hier rond de vijver van het Noorderplantsoen worden ze beschouwd als exoten, vogels die hier eigenlijk niet thuishoren en het ecologisch evenwicht verstoren.

Dit jaar krijgt een paartje nijlganzen hier in het plantsoen zes jonkies. Pa en ma bewaken hun kroost fanatiek. Terwijl we geen enkel eendenkuiken groot zien worden, blijven alle nijlgansjes in leven.

Afgelopen week was er een enorm spektakel: iemand stopt een van die kleintjes in een zak. Vader en moeder gaan met veel herrie en vleugelgewapper in de aanval! Het blijkt onschuldig te zijn. We zien geen stropers die zich verzekeren van een maaltje nijlgans, maar biologen die de vogels ringen en zo proberen te achterhalen waarom de nijlgans hier zo succesvol is.