Strottenhoofd in meervoud

Het strottenhoofd is een vaag gebied voor iedereen die zich niet beroepsmatig met de stem bezighoudt. Leg je vinger midden op het puntje van je kin en glijdt vandaar naar beneden, dan voel je de bovenrand, zeker wanneer je even slikt of hoest.

Het strottenhoofd is de plek voor onze stem en het zingen, al komt er meer bij kijken. Zo is je houding bijvoorbeeld belangrijk bij het optimaliseren van de luchtpassage. Een operazanger doet het weer anders dan een blueszanger of iemand van de barbershop.

Gisteren zag ik hoe techniek de moderne zanger van dienst kan zijn. De zanger gebruikt alleen het eigen strottenhoofd, maar dankzij elektronica klinkt het alsof er een heel koor aanwezig is. Fascinerend die coördinatie: met je hand of voet de elektronica bedienen en er dan ook nog zelf bij kunnen zingen!