Hoeveel vinkjes heb jij?

Bovenstaande zin (advertentie) lees ik na het rondje door het Plantsoen waar we met een groepje* om 7 uur ‘s ochtends naar vogels geluisterd hebben. Soms laten de vogels zich zien, soms ook niet.


Nu herken ik wel het zingen van de merels, want die komen al jaren hier in de tuin hun nest maken. Ook koolmeesjes, de kloppende specht, duiven, mussen en eenden… maar mijn vogelkennis is erg beperkt, bovendien ben ik meer visueel ingesteld dan dat ik die vogelgeluiden kan herkennen.

We horen het roodborstje, de pimpelmees, de tjiftjaf. We zien kleurrijke exoten (parkiet en papegaai) en spreeuwen die je op het verkeerde been zetten omdat ze andere vogels imiteren. Bovendien kwettert alles doorelkaar heen. Maar op de vraag ‘Hoeveel vinkjes heb jij?’ kan ik zeggen: we hebben er in ieder geval eentje gehoord!
*www.zwerfvogel.nl