Achterbenen

Vanmorgen sta ik op de markt in de rij te wachten tot het mijn beurt is. In die tussentijd kijk ik om met heen en zie dat ook bij andere kramen mensen staan te wachten.


Mijn beroepsoog kijkt mee: hóe staan al die mensen? Het varieert van hangen op één been, wijdbeens of gesloten staan, gewicht voornamelijk op de hakken of juist wisselend van de ene voorvoet op de andere met een blik van ‘Ben ik al gauw aan de beurt?’ Of: ’Niet leuteren, even opschieten ik heb meer te doen!’

Wat is actief staan? In een provocerende situatie ervaar je dat. Verplaats je gewicht op één been en til het andere been op. Kijk om je heen of doe je ogen dicht, dan voel je wat actief staan is. Je mag je vingers op een vast punt leggen om niet meteen je evenwicht te verliezen. Iemand flapte er toen spontaan uit: ‘Gut, ik wist niet dat ik achterbenen heb!’