Afrodite Callipige

Haar beeld is in Napels te zien: Afrodite Callipige. Die toevoeging achter Afrodite betekent: met de mooie billen. Hoe mooi ze zijn, lijkt ze zelf ook te willen inspecteren. Zij kijkt over haar rechterschouder achterom terwijl ze met haar linkerhand het gewaad omhooggetrokken heeft om alles goed te aanschouwen.

Vraag je iemand om ook zo achterom te kijken, dan valt op hoe de meeste mensen zich in die eindstand proberen te dwingen. Opvallend hoe een beroepsdanseres zich niet in zo’n dwangstand perst, maar de beweging nadoet die eindigt in deze houding. 


Dit is precies zoals de beeldhouwer Rodin het definieerde: Houding is een verstilde beweging en beweging is het gaan van de ene naar een andere houding. Dit beeld met de mooie billen laat heel mooi zien hoe de dynamiek gehandhaafd blijft, ook al is het moment verstild.