Spelen

Wanneer je een tweejarig kind in je omgeving hebt, zie je wat spel en spelen oorspronkelijk is: het bezig zijn om het bezig zijn. Het doel van een handeling lijkt steeds te veranderen en is eigenlijk nog afwezig. Met een gieter, een bakje en een schepje… water verplaatsen in een ogenschijnlijk willekeurige volgorde. Ook in de zandbak gaat het in eerste instantie om het verplaatsen van zand, zonder duidelijk doel.

Wat me opvalt is hoe serieus en met volle aandacht die ogenschijnlijke nutteloze handelingen gedaan worden. Er gaat een verkenningsperiode aan vooraf voordat een kind met een vormpje zandtaartjes gaat maken of een kuil graaft om er met water erbij een vijvertje van te maken.

Ik doe een cursus waterverven en ben als een jong kind bezig om te ontdekken wat je met water, pigment, penseel en papier kunt doen…