Wat ter tafel kwam…

Soms komen aparte onderwerpen ter sprake zoals: waarom viscouverts, messenleggers en (zilveren)servetringen? 


Het verhaal gaat dat de koningin van Engeland twee vorken gebruikt wanneer ze een visje eet. Een vis snij je niet, je schuift hem uit elkaar. Messen waren destijds niet roestvrij en dat proef je. Met de punt van het (zilveren) vismes kan je de graatjes uit de vis peuteren, verder schuif je, net als de Engelse koningin, de vis uit elkaar. 


Messenleggers en (zilveren) servetringen zijn volgens de huidige etiquetteregels uit te tijd. Het tafelkleed, door de messenleggers gespaard van vlekken, is grotendeels vervangen door placemats en de vrolijke papieren servetjes maken ook vingerkommen overbodig. Een uitbundig gedekte tafel is een prachtig gezicht, maar het gaat er uiteindelijk toch om wát er geserveerd wordt…

Reacties

 1. marjo schreef:

  Ik herinner mij dat ik ooit in de krant had gelezen dat the Queen zich meerdere malen stevig verslikt heeft in een visgraat???!!!! Het haalde zelfs het nieuws. Ik vond o.a. dit bericht:
  TROUW
  Van onze redactie buitenland2 april 2002, 0:00
  Met haar gezondheid haalde Elizabeth de afgelopen jaren vaak het nieuws. …………………Over een ingreep in 1993 -nadat ze zich in een visgraat had verslikt- verklaarde de Queen Mum dat het de wraak van de zalmen moest zijn voor alle tijd die ze aan vissen had gewijd.

  Zou het aan de vorken liggen? Of is zij te gulzig…..

Comments are closed.