Thuis iets doen nu…

Lang geleden kreeg ik het recept van deze Vanille Kipferl, een traditioneel recept van Duitse kerstkoekjes. Nadat het deeg gekneed is, maak je een rol waarvan je schijfjes snijdt en daarvan maak je halve maantjes die je op de bakplaat legt. Na het bakken bestrooien met vanillesuiker.

Het is altijd verrassend hoe snel die koekjes zwellen en het meteen veel meer lijkt dan toen ze net op de bakplaat lagen. Warmte maakt ze bros. Ze mogen niet bruin worden, bleek uit de oven halen en meteen bestrooien met vanillesuiker.


Voor de liefhebber is hier het recept: 280 g. patent tarwebloem, 210 g. roomboter, 100 g. gemalen hazelnoten, 70 g. poedersuiker, 2-3 zakjes vanillesuiker of merg van een vanillestokje uitkrabben en mengen met poedersuiker (voor het bestrooien) 170 graden in heteluchtoven, 14 minuten.