Kracht en tegenkracht

Opstappen op de fiets: handen aan het stuur, linkervoet op de trapper en steppen met het rechterbeen aan de linkerkant van de fiets, tegenwicht aan de rechterkant van het stuur, afzetten en het rechterbeen vindt de trapper, ik zit op het zadel en fiets weg.

Niets bijzonders dus, maar ik merk die tegendruk op het stuur en besef dat ik met krachten aan het spelen ben. Die druk, gecombineerd met gewicht geven, ondersteunt de balans van de fiets en helpt bij de afzet van mijn rechterbeen.

Nog zoiets: aardappels afgieten. De pan, met de deksel op een kier, draai ik naar me toe met een beweging in pols en elleboog. Ik kan rechtop blijven staan en de stoom komt niet in mijn gezicht. Dat is handiger dan die pan van me af te draaien, waarbij ik ook mijn schouders en romp zou gebruiken, of zelfs nog extremer zou kunnen meebewegen en op mijn tenen komen te staan. Kortom instabiel en inefficiƫnt. Gelukkig hoeven we er lang niet altijd over na te denken, het gaat vaak zelfs beter als je er helemaal niet aan denkt.