Hoezengedoe

Het gebruik om bedden op te maken met lakens en dekens is op een zeker moment verdrongen door de introductie van een dekbed met hoes. Mijn herinnering blijkt te kloppen dat het gebruik van een dekbed uit Duitsland komt. Het dekbed heeft zeker voordelen boven het gebruik van een laken met een of meer dekens. 

Ik ervaar als nadeel dat het dekbed de neiging heeft om beneden uit de hoes te zakken. Wanneer je het dekbed over je heen wil trekken, is de kans groot dat je alleen de hoes te pakken hebt. Hetzelfde heb je ook bij het verschonen van de hoes: hoe vul je de bovenkant van de hoes optimaal?!

Kennelijk komt dat vaker voor en er is over nagedacht hoe dat op te lossen is. Mijn favoriete dekbedhoes heeft van boven aan de zijkant een opening van ongeveer tien centimeter, daardoor trek je dan dagelijks even het dekbed naar boven zodat je in ieder geval begint met een goed gevulde hoes.