Dagje Amsterdam

Met de trein naar Amsterdam. Buiten op de gevel van het Centraal Station zie ik dat het gebouw, net als de Beurs van Berlage, voorzien is van verheffende teksten. Dat was de tijdgeest van begin vorige eeuw.

Museum Het Schip is een museum met informatie over de Amsterdamse School, een bouwstijl. Ik ben verrast om te zien hoe destijds de sociale woningbouw met veel idealisme gebouwd moet zijn. Huizen, natuurlijk om in te wonen, maar vooral ook mooi. Schoonheid doet de bewoners goed!

De expositie in het museum over het sanatorium Zonnestraal laat zien, hoe anders het leven toen was in vergelijking met nu. Tuberculose was een veel voorkomende ziekte, waarvan men toen dacht dat het met rust en gezonde lucht bestreden kon worden. Inzichten veranderen. Robert Koch ontdekte de tuberkel bacil, dat maakte het sanatorium overbodig. Mooi dat het gebouw er nog is en nieuwe bestemmingen heeft gekregen.