Bauhaus

In het nieuwe Bauhaus Museum in Weimar zie ik veel bekends. Er zijn nog altijd meubels en lampen van toen ( 1919-1932) in productie.
Als fysiotherapeute word ik gepakt door een filmpje over bewegen. De inzichten van Jaques Dalcrose zijn in beeld gebracht. Veel oefenmethoden van nu gaan terug op inzichten uit die tijd.

Verrast ben ik door een video over de Frankforter Küche. De keuken is ter plekke aanwezig. Waarom die keuken er nogal laboratoriumachtig uitziet, heeft een reden. Men begon na te denken over de efficiency in de keuken en over het huishouden in het algemeen. Bovendien werd personeel steeds schaarser.

Het is bijzonder om juist die keuken te zien, want mijn opa (J.W. Janzen) kreeg in 1929 de opdracht van de Haagse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen om die keuken aan te passen. Dat werd de Holland Keuken, de voorloper van de latere Bruynzeel keuken.