Domburg

In Domburg staat onder de bomen van een pleintje het borstbeeld van een man met een indrukwekkende snor en een vlinderdasje: Dr.J.G Mezger (1838-1909). Eronder een bordje van de anwb met de tekst dat dit monument ter nagedachtenis is van de beroemde “knijpdokter”.

Het is de man, zoals ik me herinner van de opleiding fysiotherapie, die buikmassage deed met een hamertje. Beroemdheden kwamen van overal naar hem toe. Hij behandelde zijn patiënten in het Amstelhotel, waar hij ook een tijd woonde. Hij staat bekend als de grondlegger van de fysiotherapie, maar ook in de orthopedie wordt hij genoemd.

Zijn tweede vrouw kwam uit Middelburg en dat schijnt de reden geweest te zijn dat hij zich later in Domburg vestigde, een heilzame plek aan zee en dat is het nog altijd. Ook zonder massage…