Verstilling

Vandaag loop ik door Antwerpen in een bijzonder monumentale wijk; een aaneenschakeling van art nouveau panden.

Wanneer in 1881 de families Cogels en Osy grond verkopen ontstaat de wijk Zurenborg. Het is de tijd van art nouveau. Niet alleen bloemen en ronde vormen in de ramen en deuren, rond de eeuwwisseling hebben de mensen idealen. Gas, waterleiding en elektriciteit zijn nieuw, het zijn verbeteringen. In de biografie van Jean Renoir over zijn vader, de schilder Pierre-Auguste Renoir, lees ik over de veranderingen rond 1900: alles komt uit buizen en tubes, er is een nieuwe tijd aangebroken.

En nu? Het is een donkere decemberdag, niks geen levendigheid, er is geen uitbundige kerstverlichting. Statige huizen, soms bijna paleisjes, die de voorbije tijd koesteren met hun mooie gebloemde decoraties, de ronde vormen van ramen en deuren, ieder huis is anders. Die straten vertellen het verhaal van een eeuw geleden, maar je moet het wel kunnen horen…