Gebouw in beweging

Mijn Opa, J.W. Janzen, ontwierp een kantoorgebouw dat in Den Haag jarenlang bekend stond als ‘de Aramco’. Het werd op 15 januari 1955 opgeleverd. Het is een lang en smal gebouw aan het begin (of het eind?) van die lange Laan van Meerdervoort bij het samenkomen met de Groot Hertoginnelaan.

Tijden veranderen, ook de invulling van het gebouw gaat met de tijd mee. Het is omgebouwd tot een complex met 85 appartementen. Vorige week zijn ze opgeleverd. Aan de buitenkant oogt het gebouw als voorheen, maar de binnenkant is getransformeerd en het heeft de naam Groot Hertogin gekregen.

Bijzonder is hoe op de tekening het gebouw iets bijzonders laat zien. Het is geen rechte lijn, er zit ter hoogte van de hoofdingang een klein knikje. Ik zie er een gewricht in. Zo oogt het dat zelfs een gebouw kan bewegen.