RUG op de grond

Ineens zijn ze er – of het moet me eerder niet opgevallen zijn – deze aanwijzingen op straat, bedoeld voor studenten heen en terug op de route vanaf het hoofdstation Groningen naar Zernike (universiteitscomplex aan de rand van de stad).

Ik maak een foto en probeer het na te tekenen. Het is duidelijk dat er lang aan zo’n symbool is gewerkt. Het is een kunst om de goede verhoudingen te pakken zien te krijgen! Hoe is de stand van de romp en wat is de juiste plek voor die rugzak?! Wat kan weggelaten worden?

Fietsen hebben zelden trappers in zo’n icoon. Hoe zit het met het stuur of de bagagedrager en de verlichting of de bel? Handen en voeten hebben ze evenmin. Het gaat om die twee wielen en de persoon. De rugzak is hier een sterk punt, want het gaat om de RUG (Rijkuniversiteit Groningen).

Als studenten de trein zouden nemen naar Groningen-Noord en dan verder lopen zou het icoon dan een figuurtje zijn met een rolkoffer of toch die rugzak?