Kneden

Massage is een van de vaardigheden van een goed opgeleide fysiotherapeut. Heilgymnastiek en massage is de oude benaming van het beroep, tot fysiotechniek toegevoegd werd begin jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het woord techniek wekt bij mij in eerste instantie, de gedachte aan een apparaat. Gestructureerd handelen is een vorm van techniek, de kneepjes weten nadat je de basisvaardigheden onder de knie gekregen hebt. Uitvinding, bouwkunst, natuurwetenschappelijke of technische wetenschappen worden ook genoemd wanneer je op wikipedia de betekenis van het woord techniek opzoekt.

Ik heb lang geleden van mijn moeder geleerd om deeg voor appeltaart te kneden. Op een zeker moment weet je wanneer het deeg goed is en dat het even moet rusten voordat je er verder wat mee gaat doen. Terug naar massage. Om goed te masseren heb je een basistechniek nodig, het gevoel in je handen ontwikkelen, zodat je handen weten waar je mee bezig bent. Ik kan iedereen aanraden om eens zelf deeg te kneden en een taart te bakken! In dit seizoen is er veel meer fruit dan alleen appels…