Genen

Momenteel ben ik bezig om uit te zoeken wat mijn grootvader tijdens zijn leven gedaan heeft – hij was architect – en wat voor mens hij is geweest.

Kennelijk zit het in onze genen om goed om je heen kijken. In een krantenknipsel uit de Haagsche Courant van 23 december 1954 lees ik n.a.v. het nieuwe kantoorgebouw voor de Aramco aan de Laan van Meerdervoort: ‘De lichte, practisch gebouwde lokaliteiten, voor een groot deel met verstelbare wanden, de ruime gangen en alle mogelijke nieuwe snufjes maken het tot een der modernste kantoorgebouwen, die na de oorlog in onze stad zijn neergezet. Zo zijn b.v. in de liften alleraardigste linoleumsneden aangebracht, “omdat”, zo verklaarde de heer Janzen, ” de mensen in een lift elkaar altijd zo dom staan aan te staren. Nu hebben ze iets om naar te kijken.”

Wonderlijk genoeg hangen bij mij in de praktijkkamer ook met zorg uitgezochte tekeningen op strategische plekken, zodat je een doel hebt om naar te kijken en je daarmee je beweeglijkheid aanzienlijk kunt vergroten. Hier hangt een afbeelding van twee leeuwen, waarvan de ene terugkijkt als je op de bank zit en rechtsom draait. Draai je linksom dan is het zicht op een stukje Den Haag, de Gotische Zaal met de kastanjeboom en ertussen het beeld van Koningin Wilhelmina. Ik vraag me nu af wat voor afbeeldingen er in die lift gehangen hebben… Zou er iemand zijn die dit leest en me het antwoord kan geven?