Rustende Zichters

Op de expositie Avant-Garde in Groningen hangt een schilderij van Johan Dijkstra met de titel Rustende Zichters. Een groot kleurrijk doek met op de voorgrond vier mannen. Achter op het veld zijn vrouwen aan het werk. Wat mij opvalt zijn de twee vrouwen die voorover gebogen het afgesneden gewas bundelen.

De beroepsdeformatie heeft me te pakken. Kijk hoe verschillend die twee vrouwen vooroverbuigen! De beweeglijkheid in de heupgewrichten, mogelijk ook de lengte van hun bovenbenen en van hun wervelkolom, misschien wat extra strekking van de romp om zoveel mogelijk bijelkaar te willen rapen… het kan er allemaal mee te maken hebben.

Een schilder bedenkt dat niet. Een schilder heeft wel oog voor de contouren en geeft dat weer. Hoe dan ook, het is een mooi schilderij om naar te kijken en je gedachten te laten gaan. Het zou wel eens een bloedhete dag geweest kunnen zijn…

Zie ook het blog van 14 maart 2018 met de titel buigen en gebogen.