Van vliegtuig naar keuken

Vlak voor vertrek kijk ik gedachteloos naar de routinehandelingen van de stewardessen. De laatste handbagage wordt in de vakken gestouwd, kleppen worden gesloten. Vóór het opstijgen wordt nog gecontroleerd of alles wel goed dicht zit. Later wordt er nadrukkelijk gemeld dat bij het openen van de kleppen, bagage uit de bagageruimte kan vallen, dus wees voorzichtig en let op!

Dat routineuze gebaar van een arm omhoog om een klep open en dicht te doen, heb ik opgeslagen zonder het te beseffen. Tot ik thuis in de keuken hetzelfde gebaar maak om eerst het ene keukenkastje boven het aanrecht te openen en dan het andere om ze daarna weer dicht te doen. Als er al iets uit zou vallen dan is dat niet spontaan, maar door onoplettendheid hoe ik iets erin zet of eruit haal. 

Maar zover komt het niet, ik hoor die stem: ‘Wij maken u erop attent dat wanneer u de bagageruimte opent…’