High Society

In het Rijksmuseum zien Rembrandt’s portretten van Marten en Oopjen er fris en stralend uit. Rondom dit kostbare echtpaar hangt nu een hele verzameling portretten ten voeten uit. De naamgeving van deze expositie is terecht: High Society!

Het valt op hoe flamboyant mannen gekleed zijn: maillots, pofbroeken, goudkleurige en ook andere glanzende zijden stoffen, kant en nog veel meer. Ook de dames hebben veel om het lijf wat gezien mag worden. Opvallend is die ene man, die zich als een naakte Hercules (wel met kuise bedekking van het kruis) laat schilderen. In vroeger tijden waren honden en hondjes ook al geliefd, gezien het feit dat ze hier en daar erbij staan op het levende portret.

Mode is aan tijd onderhevig, dat is wel duidelijk. De pose waarin men zich laat afbeelden is er minder gevoelig voor…