Wellness of kuren?

Fysiotherapie is een beroep met een brede basis. Voortgekomen uit de heilgymnastiek en massage, later aangevuld met hydrotherapie en elektrotherapie.

Hydrotherapie wekt bij mij de associatie met een Kurort of het geeft fantasie├źn over de badcultuur van de Romeinen. Ook denk ik aan een prachtig Jugendstil gebouw in Midden-Europa, waar potige dames met lange schorten iets met je gaan doen, zoals je insmeren met heilzame modder…

Wellness in een resort klinkt anders dan kuren in een Kurort. Kan ik me het verhaal van De Toverberg van Thomas Mann voorstellen gesitueerd in een wellness instituut? Compleet onmogelijk, al is het alleen maar omdat je in een Kurort gaat kuren. Kuren is een werkwoord en dan doe je iets en bent actief bezig met al of niet met nuttige bezigheden. Ik zou eigenlijk eens op onderzoek uit moeten gaan…