Rechtop zitten

We worden er allemaal mee geconfronteerd: rechtop zitten. De een hijst zich op met zijn schouders en zakt na verloop van tijd weer in. De ander verstijft en bevriest als een starre onbeweeglijke paal. En zo zijn er nog veel meer variaties.

Zit je onderuitgezakt, ga dan zo zitten dat je voelt dat je op je botten kunt zitten. Die botten zijn ervoor, ze heten daarom ook zitbeenknobbels. Je kunt je bekken zo bewegen dat je achter die knobbels zit of ervoor of er recht bovenop. Je romp erboven gaat ongetwijfeld reageren met ook een beweging. Je voelt je als een Phoenix uit de as oprijzen.

Er zijn meer manieren. Leg een hand op je onderrug, rug op rug en geef een lichte druk met je handrug tegen je rug of je legt een hand op je hoofd en probeert dan met je hoofd je hand omhoog te duwen. Hier reageert je hele wervelkolom op. Je kunt ook denken dat er iemand voor je zit en die maakt een trekkende of zuigende beweging aan je ingezakte voorkant en je laat die voorkant meekomen. Ook dan ga je actief zitten. Schouders hoeven hiervoor niets anders te doen dan mee te geven!