Badhuizen in Boedapest

Het badritueel in een badhuis in Hongarije is anders dan in Nederland. Behalve dat je er kunt zwemmen, zijn er baden met verschillende temperaturen (tussen 28 en 42 graden) waarin je een tijdje verblijft vanwege de heilzame werking van mineralen. Tussendoor laat je je lijf even schrikken in het koude dompelbad.

Het Rudas Bad in Boedapest ademt een sfeer van de oude Romeinen vermengd met het Oriëntaalse. Het oudste deel van dit badhuis stamt uit de Ottomaanse tijd (16e eeuw). Het is een achthoekig bad onder een koepel met vier baden er omheen. Onder een gebogen doorgang kom je bij het stoombad, het koude dompelbad en koude douches. Niet alleen in het grote bad van 36 graden keuvelen en babbelen kleine groepjes mensen. Al deze baden zijn ontmoetingsplaatsen. Het is spaarzaam verlicht, het geurt en er is damp.

Een ander beroemd badhuis is St.Gellért. De sfeer is van later datum. De Jugendstil versieringen doen me denken aan oude zwembaden, zoals destijds het Stoops’s bad in Overveen, O.Z.E.B.I. in Utrecht en in Groningen het Noorderbad en Helperbad. Alleen het laatste bad is nog in gebruik als zwembad. Zie ook  het blog van 13 augustus 2013 over de transformatie van de zwem- en badinrichting in Roubaix .

Na afloop van het Hongaarse badritueel voelt je huid bijzonder zacht aan, je badpak heeft een metalige geur, je bent wat rozig, bovendien voel je je uiterst tevreden…