Het skelet van de holebeer

Het Teylers museum in Haarlem is een museum met veel waarover je je kunt verwonderen. Ik zie een skelet van een viervoeter. Het blijkt een holebeer te zijn.

De neiging bekruipt me om zo’n geraamte meteen met het menselijk skelet te willen vergelijken. Zou ik zelf zo als een viervoeter kunnen staan? Sloom en slepend, hoe die achterpoten zo krommig onder een laag hangend en vrij klein bekken hangen. De voeten hebben geen grote teen zoals wij, maar een lange middelste teen. Wat voor consequenties zou dat hebben?

Zou dit dier een telganger of een kruisganger zijn geweest? Goed kijken naar dat geraamte roept van alles op. Echter, ik raak verstrikt in mijn fantasie: is dit een van de dieren die bij volle maan bij een oude eenzame eik verzameld zijn?

Deze ursus spelaeus is uitgestorven in de laatste ijstijd, 21000 jaar geleden.