Op de fiets

Zelden hoef ik om acht uur ‘s ochtends ergens naar toe op de fiets. Nu ik vanmorgen juist op dat tijdstip door de stad fiets, merk ik hoe anders het verkeer dan is. Veel mensen gaan op de fiets naar hun werk. Het lijkt alsof iedereen haast heeft, er wordt snel gefietst. Het is druk. 

Een beetje later komen de vaders en moeders met kinderen. Kinderen, die nog wat zwabberen op hun kleine fietsjes, soms met een vlaggetje, zodat je ze niet over het hoofd ziet. Het valt me op hoe snel die kinderen de trappers ronddraaien, je wordt er bijna moe van wanneer je je in zo’n kind inleeft. Bakfietsen zijn er en karretjes achter een fiets.

Midden overdag is het nog weer anders. Soms snelt er iemand moeiteloos met een elektrische fiets voorbij. Nieuw is, dat ik regelmatig op een kruising rechts ingehaald word. Het doet denken aan Amsterdam, waar toeristen de stad op de fiets proberen te verkennen. De toeristen voor een rondje Groningen op de fiets, zijn er in de zomer. Kortom, elk moment van de dag en in elk seizoen kent de stad zijn fietsers.