Knikkebollen, kopjeduikelen, kopstoot

Er zijn veel woorden gekoppeld aan het lijf. Vandaag neem ik het hoofd onder handen. Knikkebollen is zo’n mooi woord! Dommelend knikken zegt het etymologisch woordenboek, dus niks met het hoofd als bol. Geen aai over het bolletje. Ook geen kopzorg: dit is geen hoofdzaak.

Knikkebollen roept iets zachtaardigs op, het kan vertederend zijn. Het komt door de toenemende ontspanning van de spieren van hals en nek met afnemend bewustzijn vlak voor het in slaap vallen. Wanneer je ligt dan valt het niet op. Zittend lijkt het hoofd van de romp naar beneden te willen vallen, net op tijd klapt het weer terug, ogen gaan open en je lijkt even te schrikken door het terugkerende bewustzijn.

Kopje duikelen, koppeltjeduiken of een koprol maken klinkt heel anders. Actie! Het lijf beweegt over het hoofd heen.

Een kopstoot geven of om een kopstoot vragen klinkt ronduit erg pijnlijk ofschoon er ook een andere betekenis voor dat laatste woord bestaat, al moet je daar van houden.