Kijken naar licht en lucht

In de trein naar Dordrecht ter hoogte van Gouda is het er weer, de helderheid in de lucht die onze schilders zo goed kunnen weergeven. Juist dat gebied in Zuid-Holland heeft een specifieke lucht. Een wit wolkje van J.H.Weissenbruch herken je meteen wanneer je een keer goed naar een schilderij van hem gekeken hebt.

Vandaag ga ik naar de expositie met werk van J.B.Jongkind. Ook die luchten! Zelfs de schilderijen die hij in Frankrijk maakte, laten zien dat de Hollandse luchten hem een goede techniek gegeven hebben.
Niet alleen blauwe lucht met en zonder wolkjes, ook luchten met de dreiging van sneeuw en de donkerte met maanlicht.

Kijken naar houding of beweging of kijken naar een landschap of stadsgezicht, het vraagt om rust van binnen. Dat wat je ziet moet binnen kunnen komen…vandaag proef ik de sfeer van Parijs van meer dan een eeuw geleden.