Metamorfose

Metamorfose is verandering van vorm. De vlinder wordt een rups. De nimf Daphne, achtervolgd door Apollo, verandert in een laurierboom. De kikker wordt een prins. Met die mogelijkheid tot veranderen kan je om je heen kijken. Een wiel in rust is rond, maar het zelfde wiel ondergaat een vormverandering door de beweging. Je ziet het ook, terwijl je verstand zegt dat het rond is. Met dat in mijn achterhoofd zie ik de appels al aan de appelboom en ga appeltaart bakken, terwijl de boom nu nog vol bloesem staat.

Kijk je naar kleine kinderen, dan kan je je voorstellen hoe ze er misschien later uit zullen zien en omgekeerd helpt je fantasie ook om te bedenken hoe een oud iemand er jong uitgezien heeft, terwijl de persoon toch zichzelf blijft. 

Wat zie je nu op het moment zelf? Bedenk je een metamorfose naar het verleden of naar de toekomst toe? In hoeverre trekt de tijd aan de vorm van ons lijf? We worden allemaal gevormd en getekend door het leven, dat kan indrukwekkend zijn en soms hebben we er last van. Een fysiotherapeut mag spelen met bewegen en kan iemand laten ervaren dat het lijf geen star ding is. We schrijven er alleen niet zo’n prachtig boek mee vol zoals Ovidius…