Nuttige nutteloosheid

Een middag zonder planning. De zon schijnt. Geen verplichtingen. Ik ben in de stad en dwaal zomaar wat. Een rondje door het Scheepvaartmuseum in de Brugstraat. Binnen zie ik de attributen van de walvisvaart. Wat moeten de mensen vroeger sterk, krachtig en behendig geweest zijn om met zo’n harpoen te kunnen omgaan! Hoe zouden ze het geleerd hebben? Van vader op zoon? Door het aan den lijve te ervaren en pech als het mis ging? Veiligheidsvoorschriften en protocollen?

Het grafisch museum met die indrukwekkende drukpersen, waarvan sommige zo prachtig versierd zijn met goudkleurige ornamenten en de naam van de fabrikant. Het valt me op dat het daar niet alleen om te kijken is, maar dat er ook werkplekken zijn om wat zelf te doen. Het echte handwerk blijft een prima bezigheid om je te kunnen concentreren op één ding tegelijk waardoor er ruimte ontstaat in je hoofd en ook je lijf komt in een andere toestand dan tijdens de routine van alledag.

Het Kenniscafé verzorgt een uurtje over ‘Gezond met Virtual Reality’. Er is veel meer dan gamen! Verrast wat voor toepassingen er zijn, behalve je brein afleiden ook nuttig om veiligheid op werkplekken te simuleren. Wat een contrast met mijn gedachten over het woeste leven van vroeger op zee!