Contrast

In het Groninger Museum is momenteel de grote expositie over de beeldhouwer Auguste Rodin te zien: Genius at work.

Over die expositie ga ik niet te veel vertellen, zelf kijken en met eigen ogen zien is veel meer de moeite waard. Het enige wat ik wel kwijt wil is dat er veel – voornamelijk witte – beelden en beeldjes te zien zijn. Al die menselijke figuren, ze praten niet, het is er stil, zeker wanneer je bij de vroege museumbezoekers bent meteen om 10 uur ‘s ochtends.

Loop daarna dan nog even door naar het Ploegpaviljoen. Het contrast is groot: het ruimtelijke en vooral het witte van de Rodin expositie zit nog in je en dan ineens is het vlak en kleurrijk om je heen. Het is er stil, ergens is de stem van Henk van Os, hij vertelt op zijn bekende rustige toon. Maar het kleurrijke aan de wanden overheerst en als je goed kijkt dan is er één schilderij* waarbij je heel duidelijk actie en beweging ziet op een manier dat je bijna het passende geluid gaat horen…

*Jan Wiechers, Music Hall