Stilstaan

Stoplichten in het buitenland zijn interessant, met name de voetgangerslichten (zie het blog van 14 december 2014). Dit keer viel me de afbeelding niet op. Wel de wachttijd. In Japan duurt de wisseling erg lang. Aanvankelijk dacht ik bij het rode licht de tijd te krijgen om een boek te lezen en voelde iets opkomen van hup..toe nou. Dat gevoel verdwijnt na een paar dagen. Opvallend is dat iedereen wacht, ook al is er in de verste verte geen ander verkeer te bekennen.

Het bijzondere is bovendien dat de tijd om over te steken navenant lang is. In een land waar de vergrijzing groot is, is dat een hele verstandige zet. Mensen met een rollator krijgen de tijd om rustig naar de andere kant van de weg te komen. De lange wachttijden geven ook een zekere rust aan het verkeer. Tokyo is een miljoenenstad, maar het verkeer glijdt rustig over de weg. Rustig niet alleen in de betekenis van langzaam, maar ook geluidloos. De meeste auto’s zijn elektrisch.

Dit is wel een onderwerp wat past bij het stilstaan bij het eind van 2016. Ik wens iedereen een Gelukkig Nieuwjaar!