Knopjes en toetsen

Een helder denkende oude dame zei me 20 jaar geleden: ‘Kind, we leven in de tijd van de knopjes! Je hoeft eigenlijk niets anders te doen dan te weten waarvoor een knopje dient en dan druk je erop om te wassen of om koffie te zetten en met de toetsen van de afstandsbediening zet je de televisie aan en zo is er nog heel veel meer. Reuze gemakkelijk allemaal!’ Ze leerde nog om op een computer brieven te schrijven en ze zonder postzegel te versturen.

afstandsbediening

Drukken op een knopje verdween, er kwam een touchscreen. Ook mijn gasstel heeft zo’n plek waar je een vinger op moet leggen zodat het warmhoudplaatje aan gaat. In eerste instantie probeerde ik het met even hard drukken, maar daar reageert een glasplaat niet op… aan de duur van het vingercontact moet je wennen.

Inmiddels zit er een stem in de tablets en heeft mijn nieuwe koffieapparaat weer een rijtje ouderwetse toetsen, die echt ingedrukt moeten worden. Ook bij de wasmachine moet ik nadrukkelijk drukken op de knoppen. Ik vraag me af of dit een stap terug is of juist een teken dat enige spieractie toch prettiger is. Ik heb boven op zolder nog de mechanische schrijfmachine, die ik van mijn Oma kreeg toen ik op mijn 17e het vaardigheidsdiploma typen behaalde. Het is leuk om hem tevoorschijn te halen en een verhaaltje nog eens écht te tikken…foutloos in één keer net als toen!