Noorderzon, afscheid van de zomer…

Al ruim 25 jaar is aan het einde van de zomer in het Noorderplantsoen het muziek-en theater festival Noorderzon. Elk jaar wordt het moeilijker om een voorstelling te kiezen. Kan er iets zijn wat nog meer imponeert dan een propvol hoog opgebouwd toneel dat binnen vijf minuten plat ligt, gevolgd door steeds andere variaties van gooi-en smijtwerk zonder dat het verveelt? Of twee touwen uit de nok van de tent boven een lege vloer, doordat er langzaam water op stroomt verandert de vloer in een grote spiegel: de mannen zijn verdubbeld. Ademloos kijken naar mooi uitgevoerde bewegingen die je als gewone burger nooit zelf maakt of gedacht hebt dat het überhaupt zou kunnen…

Japans toneel

Dit jaar naar een voorstelling niet in het plantsoen, maar in de Oosterpoort, waar in de grote zaal een besloten theatersfeer gecreëerd is. Japans toneel! Een compleet badhuis met water en stoom op het podium, een huis met een bovenverdieping…toch zonder dat het decor dominant is. Er is een verhaal wat uitgesponnen wordt, de karakters van de personages zijn uitgesproken, er is spanning en actie, er is rust en verstilling.

Terug op de fiets naar huis besef ik dat wat ik zag, eigenlijk iets is geweest zoals we dat uit de traditie kennen als ‘de zeven hoofdzonden’. Alleen, het is nu niet belerend, maar op een Oosterse manier verhalend komt er wat over het voetlicht… Juist door het verhalende ga je nadenken: ‘Wat heb ik gezien en waar gaat het allemaal over?’  De preciese tekst lijkt er minder toe te doen, er blijft een sfeer hangen…

Schrik niet van de overgang! Er zijn hele andere verhalen om te horen straks op het mini symposium op 15 september om 15 uurhttp://eepurl.com/b6YEIz