Hoge hakken

Een eindje fietsen, naar buiten de stad uit… In een flits van het voorbijgaan zie ik een jonge vrouw zich op een ongemakkelijke manier voortbewegen. Wat doet ze? Ze loopt op bijzondere¬†hoge hakken en is dat kennelijk nog niet gewend.¬†

hoge hakken kopieklein

Bij iedere stap tilt ze haar knie erg hoog op. Het onderbeen – dat langer is dan normaal door die hakken – hangt er wat verloren onderaan tot ze haar voet gaat neerzetten. Op dat moment prikt ze met de hak in de grond en volgt de voet van achter naar voren met een klapbeweging. Haar lichaamsgewicht wordt wat bonkerig van het ene naar het andere been verplaatst.

Gracieus lopen op hoge hakken vraagt om oefening van een andere techniek, wanneer je dat niet zomaar meekrijgt zoals de vrouwen uit zuidelijke landen. Omdat je benen verlengd zijn door die hakken, is het onderdoor verplaatsen van het been iets anders dan gewoon: je schuift je scheenbeen naar voren en tast met de voorvoet de plek af waar je wilt gaan staan, dan pas volgt de hak. Het lichaam glijdt subtiel boven de vooruitgeschoven voorvoet, al of niet met een opvallende bekkenbeweging.

Bedenk dat dit vergelijkbaar is met de trap af gaan of achteruit lopen, dan doen we dit vanzelf…