Gips

Bij het woord gips ben ik geneigd om direct aan gebroken ledematen te denken. Het gips na de wintersport, na de eerste dag dat het glad is en na doodgewone pech…

In het Universiteitsmuseum in Groningen is een expositie over gips. Verrassend hoe mijn beeld van gebroken armen en benen meteen weggewerkt wordt door dodenmaskers van gips en een gipsen copie van de Venus van Milo, het bekende beeld wat in het Louvre in Parijs te zien is, de vrouw zonder armen met haar stevige hals en die┬áspecifieke draaiing van haar gestalte. Gips als middel om te copi├źren.

Venus van Milo kopieklein

Er zijn gipsen modellen van de anatomie, zoals een mooie arm en een fraai been, zodat je een levendige voorstelling krijgt hoe we er van binnen uitzien. Kijk je nog beter dan snap je hoe de aanhechtingen en het verloop van die spieren een bepaalde beweging van het skelet veroorzaken.

Beeldhouwers gebruiken gips. Oude huizen hebben nog prachtige plafonds met versieringen, van gips. Wij, in deze tijd, hebben strakke gipsplaten tegen de muur.

Eigenlijk krijg ik zin om iets te gaan maken van gips, een constructie en dan het kliederwerk. Dat is iets om eerst eens rustig over te denken, wat en hoe…