Koppermaandagprent

Er bestaat een oude traditie: de koppermaandag*.

Hier in Groningen wordt die traditie in ere gehouden door het Grafisch Centrum met de koppermaandagprent*. Omdat zij vroeger op een paar huizen na mijn buren waren, ben ik die prenten gaan verzamelen. Ze geven een mooi beeld van het Groninger land en de stad. Helaas ontbreekt de prent van Jan Altink uit 1998. (Wie kan mij helpen om die prent te vinden?)

De prent van 2016 heb ik gister opgehaald. Het kerkje van Breede. Voorjaar met bloeiende bomen. Wat me opvalt, is de beweging. Niet alleen mensen, dieren, vogels en vissen bewegen, maar ook in het landschap zit beweging.

Kijk op deze prent naar het spel van de wolken in de lucht en de lijn onderlangs als golven van het land, de toren van het kerkje en de kaarsjes van de kastanje verbinden hemel en aarde: kortom een en al beweging, we lezen deze prent zoals wij schrijven van links naar rechts.

*Dubbel klikken voor de uitleg