Oude kwalen, nieuwe namen?

Waar zijn ze gebleven: de breiarm, muisarm en RSI? Bekkeninstabiliteit en hyperventilatie lijken ook minder voor te komen. Ik las een artikel over de opkomst van de ‘game-boy rug’, met een verwijzing naar vroeger, toen er nog veel aandacht gegeven werd aan houdingsgymnastiek. Is het nostalgie of een reveille?

breien kopieklein

Bijzondere schoolgymnastiek voor kinderen, die aanleg hadden om krom of scheef te groeien of om motorische onhandigheid wat bij te schaven. Aandacht voor hoe iemand zich beweegt bij rug- of nekpijn of pijn ergens anders. Wat doet iemand zichzelf aan? Hoe kan je efficiënt ‘een muurtje zetten’ zonder er een metsel-arm aan over te houden? Metsel-arm want tennis-arm heeft niets met metselen te maken, hoewel de klachten overeen komen.

Rugklachten vanwege een gebrek aan strekking, buiging en draaiing van de wervelkolom als geheel. Het komt nog steeds voor. Helaas ook bij jonge kinderen en vandaar de naam aangepast aan de bezigheid die klachten veroorzaakt: de game-boy rug. Krom, scheef en gebogen. Wanneer je ontdekt hoe het anders kan, dan geeft het je veel energie terug in plaats van pijn, vermoeidheid of tegenzin aan een of andere bezigheid. Bah…dit klinkt zo belerend. Toch is het maar net hoe het je aangeboden wordt, dan is het juist leuk om zelf de mechanica van het skelet te ontdekken en je krachten te leren richten.