Het weer en de tijd

Drie dagen ijzel. Werkjes doen! Ik pak de doos met mooie plaatjes om te gaan sorteren. Het zijn kaarten, die ik door de jaren heen verzameld heb, van exposities of zomaar ergens gevonden om iedere week iets anders neer te kunnen zetten in de behandelkamer.

Het is een bonte verzameling, de rode draad is het verband met houding en beweging.

Opvallend zijn die stapeltjes Rembrandt, Matisse, de tekeningen van Rodin en Picasso. Heb ik dan de kaarten van Bonnard, Renoir en nog meer bekende – en anonieme kunstenaars in toepasselijke boeken gestopt? Er vallen thema’s op, zoals musiceren, dans, sport door de eeuwen heen, de klassieken. Stapeltjes met geschilderde naakten of van marmer. Er zijn mannen en vrouwen, die zitten, liggen of juist iets doen. Paarden en ruiters. Kinderen. Het dagelijks leven. Vergelijkingen van houdingen naast elkaar om de verschillen te zien.

knopendoos kopieklein

Zo bezig zijn, geeft een gevoel zoals vroeger toen ik met de knopendoos van mijn moeder speelde. Bestaat dat nog? Spelen met keukenspullen en knopendozen?