Werkplaats of atelier

Vanmorgen met het koffieapparaat naar de vakman om te vragen waarom de koffie zo dun is, ook met het verzoek “extra sterk” blijft het waterig. Hij ontvangt me in een ruimte met handige apparatuur, zoals een hangende stofzuiger zodat hij de slang binnen handbereik heeft boven de in hoogte verstelbare werktafel. Er is een wand met vakjes waarin de verschillende onderdelen opgeborgen zijn. Het ruikt er lekker naar koffie. De cappuccino komt er uit een van de uiterst geavanceerde machines.

In de garage, waar mijn auto winterbanden krijgt, ruikt het anders, maar er is eenzelfde soort ordening om praktisch te kunnen werken. Ook in het naaiatelier, waar ik wel eens wat naar toe breng, heerst zo’n ordening.

Wanneer heet een werkplaats atelier? In een werkplaats wordt ook om creativiteit gevraagd bij het oplossen van bepaalde problemen. Een dokter heeft een spreekkamer, een kantoor heeft kamers of het is een kantoortuin, een geestelijke heeft een kerk. Wat heeft een fysiotherapeut? Behandelkamer? Oefenzaal? Behandelruimte of een praktijkkamer?

oefenzaal kopieklein

Mijn neefje en nichtjes hebben destijds op school verteld dat zij een tante hebben met een gymnastiekzaal in haar huis… Veel later waren ze erg teleurgesteld dat het maar gewoon een grote kamer bleek te zijn, wel met een wandrek, Zweeds bankje, knotsen en ballen, halters, stokken en een oefenmat bekend van de gymnastiekzaal van school. Gelukkig rook het er nog wel zoals vroeger door de geur van speciale massageolie. Dit is het moment om Marcel Proust aan te halen dat geuren een mens terugbrengen naar herinneringen uit het verleden