Het dagelijks leven

‘De ontdekking van het dagelijks leven van Bosch tot Bruegel’ in Museum Boijmans van Beuningen: het moet een tijd geweest zijn dat de boeren, burgers en buitenlui zin in het leven hadden. Vrolijkheid, eten en drinken, dansen, schaatsen en uitspattingen op verschillende gebieden zijn te zien op schilderijen en op mooi bewaarde prenten.

Hooiwagen kopieklein

Centraal staat het beroemde schilderij ‘De Hooiwagen’ van Jeroen Bosch. Naar de betekenis van de symboliek probeer ik te kijken als iemand uit die tijd.
Een drieluik, met in het midden de levendigheid rond de hooiwagen. Op de ene zijkant het begin van de mensheid met Adam en Eva en aan de andere kant de hel of de onderwereld. Zijn die zijpanelen waarschuwingen, zoals we nu gewaarschuwd worden met de zwarte woorden roken is dodelijk, maar dan in de tijdgeest van toen?

Ligt het accent 500 jaar geleden erop dat we inderdaad de zonde van onmatigheid en nog een aantal dingen beter kunnen laten, maar dat genieten een van de belangrijkste levensbehoeften is? Dat is iets om niet te vergeten…