Vallen

Iemand of iets valt, valt om, valt stuk. Iets valt tegen. We vallen in slaap. Dat is anders dan gaan slapen. Engelssprekenden vallen ‘in love’. Nederlanders zijn of worden verliefd, wij vallen niet in liefde, wij vallen wel op iemand. Er is valkruid (beter bekend als arnica of arnica montana), niet om te vallen maar om de gevolgen van een val te verzachten.

Vallen is een beweging die beschreven wordt als ‘vrijelijk onder invloed van de zwaartekracht naar de aarde toe bewegen’. Ik denk zelf dat het toch vaak onvrijwillig gebeurt: iemand valt niet met voorbedachte rade van de fiets of van de trap. Valtraining klinkt een beetje vreemd, al kan iedereen het zich voorstellen dat het bij judo hoort en bij meer sporten om letsel te voorkomen wanneer je onderuitgaat.

vallen kopieklein

Valpreventie is eigenlijk een ander woord voor het oefenen van evenwicht: stabiel op je benen kunnen staan en lopen,  stabiel zitten zonder dat je omvalt wanneer je je hoofd draait om even te zien wat er gebeurt of om iemand aan te kijken.
En dan valt het je toevallig op dat het toeval toesloeg toen het opviel hoe opvallend hij op haar viel tijdens die vrije val…

Reacties

  1. machteld schreef:

    stukje valt in goed aarde

Comments are closed.